0807008_150x113.jpg0807015_150x113.jpg0807019_150x113.jpg

10.-12. april arrangerte finsklærerne i Sør-Varanger språkbad for finskelevene i 4.-10.klasse. 33 elever og 7 lærere tilbrakte to dager og netter på Skogfoss skole med dypdykk i finsk språk som mål. Med midler fra Fylkesmannen bestilte vi buss som startet fra Bugøynes og gikk innom alle skolene med finsk-elever, Fossheim, Hesseng, Kirkenes, Bjørnevatn og Pasvik skole, på onsdag ettermiddag. Da bussen ankom ble det servert ”liha-piirakka”, som verts-skolen hadde bakt tidligere på dagen. Så bar det ut for  å bli bedre  kjente med hverandre; vi øvde på navn, hilsninger og hobbyer gjennom lekende aktiviteter på finsk. Før leggetid var det film på programmet – Suden arvoitus.

Torsdags morgen våknet vi til et fantastisk solskinn, og fikk på oss turklærne ganske raskt etter en frokost med finsk preg. På vei opp til skileik-anlegget på Skogfoss måtte elevgruppene via en rekke varierte oppgaver langs en natursti. Noen var vanskelige og mer tilpassa ungdomstrinnet, mens andre var slik at de fleste kunne svare på dem. Vel framme ved bålplassen ble bål-uttrykk repetert og lunsjen kunne inntas. Stor aktivitet i akebakken og super stemning gjorde at vi ble der vel og lenge. Mange kjente nå navnene på flere fra andre skoler, de vekslet på grupperingene, og fant tydeligvis nye venner og bekjentskaper  her.

Tilbake på skolen sto dramatisering for tur. Finske eventyr ble gjenskapt med stor innlevelse og fantasi. Fremføringene av alle gruppearbeidene bar preg av at de både følte tilhørighet og trygghet til hverandre. Noen hadde mange replikker, mens andre hadde færre, men alle bidro med det de kunne.

Middagen denne dagen var en svært typisk finsk rett; makarooni-laatikko. Da hver minste smule var spist var det tid for å være sosial; spille spill, eller rett og slett slappe av og skravle med naboen på nabo-madrassen.

Fredag var det allerede tid for å pakke sammen. Etter frokost var alle med på scrabble utendørs, og  så var det lunsj; makkara-keitto ja uuni-pannukakku. Så kom bussen og skulle kjøre alle hjem . Vi rakk et felles bilde ute i solskinnet før vi vinket gjengen vel av gårde fra Skogfoss.

Elevene har uttrykt at det var kjempe-fornøyde med oppholdet, de hadde fått nye venner og bekjentskaper, de hadde fått prøve ut språket overfor andre enn sin vanlige gruppe på skolen, de hadde fått smake på finske matretter og de hadde fått teste ut egne grenser ift å våge og bruke sine kunnskaper og erfaringer i finsk. Spesielt vil vi berømme ungdomsskolegruppa for at de delte sine kunnskaper med alle, og motiverte og løftet fram de yngre elevene.

Også for lærerne var språkbadet en ny erfaring, ingen av oss hadde gjennomført noe slikt før. Men også vi ble mer samkjørte, fant hverandres sterke sider og utnytta de godt i de ulike aktivitetene, - og jo mere vi er sammen  -  jo flere gode ideer kommer vi på!