Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Spesialundervisning for voksne på grunnskolens område

Er du over 18 år og får grunnskoleopplæring, kan det hende at du har rett til spesialundervisning. Dette kan være hvis du av forskjellige grunner ikke får godt nok utbytte av den vanlige undervisningen.

Generelt

Kirkenes kompetansesenter er Sør-Varanger kommunes voksenopplæringssenter, og har ansvar for Grunnskole for voksne, og spesialundervisning for voksne på grunnskolens område.

Beskrivelse

Spesialundervisning gis til voksne i grunnskolen dersom de trenger egen opplæring i det som kalles grunnleggende ferdigheter. Grunnleggende ferdigheter kan være:

  • Ferdigheter i daglige gjøremål
  • Grunnleggende kommunikasjonsferdigheter
  • Grunnleggende lesing og skriving
  • Motorisk trening, og annet.

De som får spesialundervisning har også krav på en individuell opplæringsplan (IOP) og en årlig rapport om opplæringen og utviklingen til eleven.

Målgruppe

Voksne i grunnskoleopplæring.

Målgruppen er personer over opplæringspliktig alder, og som har rett til spesialundervisning på grunnskolens område.

Kriterier/vilkår

For å ha rett til spesialundervisning må eleven oppfylle to kriterier:

  1. Eleven har ikke tilstrekkelig utbytte av den vanlige opplæringen
  2. Eleven har behov for å utvikle eller vedlikeholde grunnleggende ferdigheter.

I begge tilfeller vil PP-tjenesten gjøre en faglig vurdering, og kommunen fatter et enkeltvedtak.

Personer som ønsker spesialundervisning må sende søknad om dette til Kirkenes kompetansesenter. Søknadsskjema finnes på Kirkenes kompetansesenteres hjemmeside.

Pris for tjenesten

Opplæringen og undervisningsmateriellet er gratis.

Brosjyrer, dokumenter,
kart og lignende

Lover

Opplæringslova § 4A-2 og kapittel 5

Forskrift til opplæringslova kapittel 5 Klage på vurdering

Forvaltningsloven
Forskrift til opplæringslova
Opplæringslova

Veiledning - hvordan få utført eller motta tjenesten

Spesialundervisning er ikke noe man søker om, men eleven selv eller vergen kan kreve at voksenopplæringen gjør undersøkelser for å finne ut av behovet for speialundervisning.

Kommunen vil engasjere PP-tjenesten til å gjøre en sakkyndig vurdering. På bakgrunn av den sakkyndige vurderingen vil kommunen fatte et enkeltvedtak og eventuelt tilby spesialundervisning.

Saksbehandling

Kommunen skal innhente de opplysningene som er nødvendige for å avgjøre saken. Deretter fattes det et vedtak. Vanligvis får du en begrunnelse samtidig med vedtaket. Du får alltid en begrunnelse hvis det kan tenkes at du blir misfornøyd med vedtaket. Hvis begrunnelsen ikke følger med, kan du få den ved å henvende deg til kommunen innen klagefristen for vedtaket utløper.

Saksbehandlingstid

Kommunen skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.

Klagemulighet

Hvis du er misfornøyd med vedtaket, kan du klage til kommunen innen en frist på tre uker fra du mottok det. Forklar hva du er misfornøyd med, og hvorfor du mener at vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til fylkesmannen som avgjør om klagen skal tas til følge.

Tjenesten oppdatert: 28.06.2023 10:42