Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Vedtekter

Vedtekter for Barentshallene Sør-Varanger KF
 

Vedtatt av Sør-Varanger kommunestyre 21.09.04, sak 116/04.


Navneendring vedtatt av Sør-Varanger kommunestyre 14.12.06, sak 99/06


Reduksjon i antall styremedlemmer kommunestyret 25.01.12 sak 001/12


§ 1. Organisering
Barentshallene Sør-Varanger KF er et kommunalt foretak som er opprettet med hjemmel i kommunelovens kap. 11 av 25.09.1992 og 29.01.99 nr 5.


Foretakets organer er styret og daglig leder.
Sør-Varanger kommunestyre er overordnet foretakets organer.


§ 2. Rettslig status
Det kommunale foretaket Barentshallene Sør-Varanger KF er registrert i Foretaksregisteret, jfr. § 62-1 i Kommuneloven samt Foretaksregisterloven § 2-1.


Foretaket er i sin helhet eid av Sør-Varanger kommune og er ikke et eget rettssubjekt, jfr. § 61 i kommuneloven. Kommunen hefter for foretakets forpliktelser med hele sin formue og kan som sådant ikke gå konkurs, jfr. § 55 i Kommuneloven. Foretaket kan ikke selv være part i avtalerettslige forhold eller i forhold til offentlige myndigheter.


§ 3. Formål
Foretakets formål er å forvalte, drive, vedlikeholde og utvikle kommunale idrettsanlegg som er lagt til foretaket. I dette inngår både de fysiske anleggene og alle tjenester knyttet til aktiviteten i anleggene.


Foretaket skal gi et best mulig tilbud til brukerne, drive anleggene kostnadseffektivt og være en medspiller for å nå kommunens mål og forpliktelser innenfor området idrett og fysisk aktivitet.


Funksjonshemmede skal gis samme muligheter som andre til bruk av hallen.


§ 4. Kontorkommune
Sør-Varanger er foretakets kontorkommune.


§ 5. Styret
Styret i Barentshallene Sør-Varanger KF har 4 medlemmer og 4 varamedlemmer. Endring i antall medlemmer kan bare skje gjennom endringer av foretakets vedtekter i kommunestyret. Styremedlemmene skal registreres i Foretaksregisteret i hht. Foretaksregisterloven § 3-10 nr 2.

Sør-Varanger kommunestyre velger leder og nestleder til styrets foretak samt ytterligere 1 medlem til styret. Det siste og fjerde medlemmet i styret velges blant de ansatte i foretaket.


Medlemmene i styret velges for fire år og følger valgperioden i kommunen. Medlemmene fungerer inntil det er foretatt nyvalg. Spørsmål om fritak, uttreden eller nyvalg behandles av kommunestyret. Ved endelig eller varig uttreden skal det holdes suppleringsvalg for resten av perioden.


Styrerepresentanten for de tilsatte har ikke rett til å delta i behandling av saker som gjelder arbeidsgiverens forberedelse til forhandlinger med de ansatte, ved arbeidskonflikter, rettstvister med arbeidstakerorganisasjonene eller ved oppsigelse av tariffavtaler jfr kommunelovens § 26-2.


Daglig leder av foretaket kan ikke være medlem av styret, jfr. kommunelovens § 65-2.


Regnskapsansvarlig for foretaket kan ikke være medlem av styret, jfr. Kommuneloven § 14-3.
Styrehonoraret fastsettes av kommunestyret i sammenheng med behandlingen av foretakets budsjett. Honorarer belastes foretakets regnskap.


§ 6. Styrets myndighet
Styrets myndighet er delegert fra kommunestyret.


Styret skal påse at virksomheten drives i samsvar med foretakets formål, foretakets vedtekter, budsjett, kommunestyrets vedtak, lover og retningslinjer. Styret skal påse at regnskapsføring og formuesforvaltningen er gjenstand for betryggende kontroll, samt at foretakets organisering er hensiktsmessig i forhold til foretakets mål og virksomhet.


Styret behandler foretakets regnskap, budsjett, økonomiplan og virksomhetsplan som skal vedtas av kommunestyret, jfr. vedtektene § 15.


Styret har myndighet til å opprette og nedlegge stillinger samt å treffe avgjørelse i personalsaker, jfr. § 67-2 kommuneloven. Styret har det løpende personalansvar for alle ansatte i foretaket og har full instruksjons- og styringsrett i forhold til disse, herunder pensjonsforvaltningen. Styret vedtar resultatet av lokale forhandlinger.


Styret har et tilsynsansvar ovenfor daglig leder i hht. § 67-3 i kommuneloven.

Styret plikter å melde fra til Foretaksregisteret ved oppløsning av foretaket.


Styret fastsetter billett- og leiepriser.


§ 7. Styrets møter
Styrets leder har ansvar for at styret avholder nødvendige møter og innkalling til disse. Innkallingen skal skje med rimelig varsel og så langt mulig inneholde saksliste. Medlemmer av styret og daglig leder kan kreve at styret sammenkalles.


Styremøter ledes av styreleder eller i dennes fravær av nestleder. Dersom ingen av disse er tilstede velges møteleder. Foretakets møter skal holdes åpne.

Styret er vedtaksfør om minst halvparten av medlemmene er tilstede. De som stemmer for et forslag må allikevel utgjøre en tredel av samtlige styremedlemmer for at forslaget skal anses som vedtatt. Ved stemmelikhet er møteleders stemme avgjørende.


Ved ansettelser er den ansatt som har fått mer enn halvparten av de avgitte stemmer. Hvis ingen får slikt flertall, holdes ny avstemming. Ved annen gangs avstemming er den ansatt som får flest stemmer. Ved stemmelikhet er møteleders stemme avgjørende. Hvert enkelt styremedlem kan kreve skriftlig avstemming.


Styret kan, dersom det er fulltallig, fatte vedtak i sak som ikke er ført på sakslisten. Vedtak om å ta opp slik sak til behandling må fattes enstemmig. Før styret kan fatte realitetsvedtak i saken, skal administrasjonssjefen varsles.
Det skal føres protokoll fra møtet. Protokollen skal underskrives av samtlige tilstedeværende styremedlemmer. Dersom et styremedlem eller daglig leder er uenig i styrets beslutning kan de få protokollert sin oppfattning.


Reglene om habilitet i kommuneloven gjelder tilsvarende for foretakets virksomhet.


§ 8 Daglig leder
Daglig leder ansettes av styret som fastsetter lønns- og arbeidsbetingelser. Styret har også myndighet til å fatte beslutning om oppsigelse eller avskjed.


§ 9 Daglig leders myndighet
Daglig leder forestår den daglige ledelse av foretaket i tråd med gjeldende regler, vedtekter og styrevedtak. Den daglige ledelse omfatter ikke saker av uvanlig art eller forhold av prinsipiell betydning. I slike tilfeller kan den daglige leder bare fatte beslutninger når utsettelse av avgjørelser fører til vesentlig ulempe for foretaket eller kommunen. Styrets leder skal snarest mulig etter slike beslutninger orienteres.


Daglig leder skal sørge for at foretakets bokføring er i samsvar med lov og forskrifter, og at formuesforvaltningen skjer på en betryggende måte. Daglig leder har ansvar for at det utarbeides budsjett, økonomiplaner og virksomhetsplaner for foretaket.


Daglig leder har personalansvaret for foretakets ansatte. Daglig leder ivaretar foretakets interesser under lokale forhandlinger.


Daglig leder er styrets sekretær og saksbehandler. Daglig leder har møte- og talerett på styremøtene.


Daglig leder er direkte underordnet styret og skal følge de retningslinjer og pålegg som styret gir. Daglig leder skal rapportere til styret når styret ønsker dette og når forholdene tilsier dette.


§ 10. Forholdet til kommunens administrasjon
Administrasjonssjefen har innen styrets myndighetsområde ikke instruksjons- eller omgjøringsmyndighet ovenfor daglig leder. Administrasjonssjefen kan likevel instruere foretakets ledelse om at iverksettelsen av en sak skal utsettes til kommunestyret har behandlet saken.

Før styret treffer vedtak i sak som skal behandles i kommunestyret, har administrasjonssjefen anledning til å uttale seg og uttalelse skal vedlegges saken.


§ 11. Kommunestyrets myndighet
Kommunestyret vedtar alle saker som ikke faller under § 6 i disse vedtekter. Dette gjelder blant annet endringer i foretakets vedtekter, valg av styre og oppløsning av foretaket.


§ 12. Representasjon
Daglig leder representerer foretaket utad i de saker som faller inn under daglig leders myndighet jfr. § 9. I andre saker representerer styrets leder foretaket eller nest leder foretaket utad.


Ved overskridelse av myndigheten er den ikke bindene for foretaket eller kommunen dersom vilkårene i § 74 i kommuneloven er oppfylt.


§ 13. Arbeidsgivertilknytning
Foretaket skal være medlem av Kommunenes Sentralforbund.


§ 14. Revisjon
Foretakets revisjon er den samme som for Sør-Varanger kommune.


§15. Økonomiforvaltning
Årsbudsjett, årsregnskap, årsberetning og øvrig rapportering skal utføres i henhold til kommuneloven og de forskrifter som gjelder for kommunalt foretak og baseres på de budsjettprinsipper som følger av kommuneloven og forskrifter for kommunale budsjetter og regnskaper.


Vedtak om låneopptak krever Kommunestyrets godkjennelse.


§16. Regler ellers
Foretaket reguleres gjennom det lovverk som kommer til anvendelse ved kommunalt foretak, f. eks. Kommuneloven, Offentlighetsloven, Forvaltningsloven, Lov om offentlige anskaffelser, Forskrifter og bestemmelser om tilskudd av spillemidlene til anlegg for idrett og friluftsliv.


§17. Ikrafttreden
Vedtektene trer i kraft fra vedtakstidspunkt eller det virkningstidspunkt kommunestyret bestemmer.