Tips til foreldre

Korona-situasjonen byr på både utfordringer og muligheter. Les kommunepsykologens tips til hvordan du som forelder kan lose familien gjennom denne tiden. Husk: Målet er ikke å være superforelder, men å være god nok. Følg rådene så langt det går!


Til spedbarnsforeldre:
Ikke alle rådene under treffer helt, men mange av dem omhandler selvivaretakelse og relasjoner – særskilt viktig for dere. Spedbarnet er prisgitt at du/dere holdes oppe. Her er spesifikke tips til spedbarnsforeldre i denne tiden, og info om hvor dere kan oppsøke hjelp:
https://www.landsforeningen1001dager.no/2020/03/20/emosjonell-stotte-i-en-ny-hverdag/
 

1) Ha struktur i hverdagen!

Verken barn, unge eller voksne klarer seg bra når rytmen ryker. Det går utover en selv, men også dem rundt. Lag struktur – det er bra for helse og trivsel, for store og små! 

 

 

Det er sjelden slikt går smertefritt på første forsøk – ikke gi opp!

Tips: Hør podkasten «Foreldrekoden - med Hedvig Montgomery».
Egen episode om familiehverdag i Koronaens tid.


2) Vanskelige følelser: Ro ned deg selv, og hjelp barnet/ungdommen med det samme

Barn er ikke vanskelige, de har det vanskelig. Om du synes barnet ditt oppfører seg unormalt dårlig for tiden, kan det være fordi situasjonen er unormal. Barna kan f.eks. påvirkes av at de ikke får være med venner eller av bekymringer. De kan bli veldig lei seg, redde eller sinte. Om de voksne uttrykker sterke emosjoner i retur, blir de vonde følelsene forsterket. Prøv derfor å unngå det. Søk å forstå barnets perspektiv. Da vil det være lettere å forholde seg rolig selv (selvregulere), slik at man kan roe ned barnet (gi reguleringsstøtte).

Her er en fantastisk videosnutt om nettopp dette (som omhandler traumeutsatte barn, men som er like gjeldende for andre)

 

Negative følelser vil melde seg. Det er helt naturlig. Så er det de voksne sitt ansvar å håndtere det. Følg så mange av tipsene som mulig – overskudd gjør det lettere å holde roen. Så kjenner du deg selv best – bruk egne tips og triks!

Og husk: Om du skulle havne i krangel med barnet, som jo skjer, bruk det som en mulighet til å styrke deres relasjon. Vi vet at det å ordne opp igjen, og si unnskyld, øker båndet man har til hverandre. Og det er jo fint, oppi det hele.

Ps. Tro det eller ei – de samme rådene gjelder for parforholdet.  
 

3) Styrk familiefellesskapet

Denne tiden kan være en gullgruve for sammen-tid. Utnytt det! Det er mye å finne på sammen, både innenfor og utenfor husets fire vegger, så lenge nærkontakt med andre unngås. Finn tips til hjemmeaktiviteter for barn på internett. Man kan f.eks. bli bedre kjent:
https://www.vfb.no/produkter-og-tjenester/hjemmeaktiviteter/identitet-og-folelser/

Husk samtidig at vi har ulike behov for egentid. Pass på at denne kabalen går opp. Det kan være lurt å skjerme seg litt fra hverandre før man har fått nok. Du som voksen vil også ha mer å gi, om du får «dyrket deg selv». Bruk egentiden godt. Gjør noe du liker! Mange av oss kan tjene mye på å innføre litt mindre mobiltid, og bruke minuttene vi sparer på noe annet.
 

4) Ivareta barn og unges sosiale behov så langt det går

Det er viktig at barn får leke. Mange barn kan leke med noen dersom forbehold tas:
https://www.aftenposten.no/norge/i/awo01M/legenes-raad-nei-barnet-ditt-kan-ikke-leke-med-mange-samtidig-selv-om-de-er-utendoers-ja-de-kan-leke-med-andre-men-ikke-mer-enn-to-og-kun-paa-avstand

Bruk også digitale verktøy for å opprettholde sosial kontakt.
OBS: Personer med symptomer på luftveisinfeksjon (også milde) må være hjemme, uansett alder! Om barnet ditt må være isolert, ta ekstra digitale grep.
 

5) Snakk med barn og unge om Korona-viruset

Se egen side: https://www.svk.no/snakk-med-barnet-ditt-om-korona-viruset.525258.no.html
Se informasjon fra Statsministeren til barn og unge:
https://www.svk.no/informasjon-fra-statsministeren-til-barn-og-unge.525656.no.html


6) Ta voksenansvaret på alvor: Ivareta deg selv og oppsøk hjelp ved behov

Barn og unge påvirkes når foreldrene kjenner seg i ubalanse. Husk også at tonen i parforholdet påvirker barna – følg med på den. Håndter eventuelle vanskeligheter.  

Trenger du noen å snakke med? Se oversikt over tjenester hos Rådet for psykisk helse:
https://psykiskhelse.no/hjelpetelefoner-og-nettsteder  

Foreldre kan bli redde for å skade sine barn. Det er vanligere enn mange av oss tror, spesielt i slike pressede situasjoner. Om du kjenner på dette, kontakt Barnevernet (78977511) for bistand eller ring Mental Helses Foreldrestøtte (døgnåpen) 116 123.

Se også vår side for nød- og hjelpetelefoner

Se også vår side med tips til å ta vare på helsa



7) Voksne oppfordres til å ha blikk for hverandre

Mange foreldre er naturligvis slitne. Barna trenger at vi voksne følger med på hvordan det går med hverandre. At vi støtter hverandre. Spiller hverandre gode. Del gode ideer og erfaringer. Er du bekymret for noen eller ser at du kan hjelpe til med noe? Ta kontakt.


8) Voksne oppfordres til å ha blikk for barn og unge i utrygge hjem

Noen bor med utrygge voksne. Er du bekymret for et barn eller en ungdom? Kontakt Barnevernet.
- 78977511 (lokal, ved bekymring - du kan drøfte anonymt, 0-15:30)
- 41393166 (lokal, ved fare for liv og helse, døgnåpen)
- 116 111 (nasjonal, ved bekymring eller fare, døgnåpen)
 

9) Tips barn og unge om Sør-Varangers Koronatelefon
Se egen side: https://www.svk.no/telefon-for-barn-og-unge.525259.no.html