Hålogaland Teater presenterer August Strindbergs «Frøken Julie» i en klassisk innpakning. Problemstillingene som reises er fortsatt like aktuelle.

En kamp

August Strindberg og regissør Terje Skonseng Naudeer tar publikum med til ei sankthansnatt på slutten av 1800-tallet. Forholdet mellom grevens datter Julie og tjeneren Jean har utvikla seg til et intenst kjærlighetsforhold. Omstendighetene skaper en kamp mellom de to – om hvem er sterkest, og hvem som har livets rett.

– Julie er tjeneren Jean overlegen i egenskap av å være adelsdatter. Sett i et feministisk perspektiv balanseres dette mot et overtak Jean har i kraft av å være mann, kommenterer teatersjefen.

Krevende

– Jeg er glad for å ha fått denne oppgava med å sette opp «Frøken Julie». Stykket er stort, gammelt og krevende. Sammen med Kari Gravklev, som er ansvarlig for scenografi og kostymer, har vi jobba mye med å skape på scenen en arena for den kampen som finner sted i stykket, sier Terje Skonseng Naudeer.

Bare tre skuespillere medvirker i oppsetninga. Marte M. Solem spiller Julie. Ketil Høegh får vi se som Jean. Den tredje figuren som opptrer i stykket er Kristin, tjenestejente og kokk for greven og forlova med Jean. Hun spilles av Ida Løken Valkeapää.

Kammerspill

Det er et tett og dramatisk kammerspill, med kjærlighet, hat, sjalusi og klasse som sentrale element, sier Ketil Høegh som karakteriserer stykket som en klassiker med en fantastisk tekst, skrevet for mer enn 100 år siden og fortsatt aktuell.

– Både makt og maktkamp, klasseperspektivet, kjærligheten og muligheten til å realisere sine drømmer; alle disse elementene er viktige i «Frøken Julie». Det er kanskje litt uvant for mange å snakke om klasse i dag. Hva klassespørsmålet har å bety for samfunnet, har kanskje vært noe som er blitt forsøkt dekka over, sier teatersjef Nina Wester.

Forestillingen varer 1,5 time uten pause. Sør-Varanger kommune står som arrangør. Teatervenner Norge åpner teaterkafeen en time før forestillingen.