Høringsdokumenter til planforslaget:
- Plankart alt. 1 (ett kartblad per kommune): Nesseby | Sør-Varanger | Vadsø | Vardø
- Plankart alt. 2 (ett kartblad per kommune): Nesseby | Sør-Varanger | Vadsø | Vardø
- Bestemmelser og retningslinjer (ett dokument per kommune): Nesseby | Sør-Varanger | Vadsø | Vardø
- Planbeskrivelse og konsekvensutredning (felles for kommuner)
- Vedlegg 1: KU og ROS-analyse enkeltområder, herunder KU-rapport naturmangfold og vannmiljø (Rambøll 2023)
- Vedlegg 2: Temakart for interesser i sjø og kystsone
- Vedtak og saksfremlegg - Styringsgruppebehandling 16.09.24
Spørsmål til høringen kan rettes prosjektleder Andreas Foss Westgaard (andreas.westgaard@henninglarsen.com, tlf. 488 99 377) eller prosjektansvarlig Bernt Kvamme (bernt.kvamme@sor-varanger.kommune.no, tlf. 78 97 74 84).
Om grenseoverskridende virkning i Finland
Kommunen vil konsultere Miljødirektoratet om dokumenter som må oversettes til finsk før gjennomføring av høring i Finland iht. KU-forskriften kap. 8 og Espoo-konvensjonen.
Varsel om konsultasjonsrett
Kommunene viser til sameloven § 4-4 om plikt til å konsultere representanter for berørte samiske interesser i saker som vil kunne påvirke samiske interesser direkte. Ønske om konsultasjoner i denne plansaken må meddeles Sør-Varanger kommune innen rimelig tid og gjerne så snart som mulig.
Uttale til saken
Uttalen blir synlig nedenfor og registres i kommunens sak- og arkivsystem. Uttalelser som inneholder sjikane og personangrep vil bli slettet.
Andregangshøring og offentlig ettersyn av forslag til interkommunal kystsoneplan for Varanger
Andregangshøring og offentlig ettersyn av forslag til interkommunal kystsoneplan for Varanger
Interkommunal kystsoneplan frarådes å fremmes for beslutningstakere i kommune og fylkeskommune. Saken behandles når alle foreslåtte tiltak er konsekvensutredet og når kunnskap som etterlyses er opplyst.
Giftstoffer direkte ut i sjø, må stoppes. Stoffene, som brukes til not impregnering i åpne oppdrettsanlegg i Varangerfjorden, er kobberoksid, dikobberoksid, tralopyril eller sinkpyrithion. Dette er stoffer som dreper plantealgene i sjøen. Det stopper nødvendig oksygenproduksjon i fjorden.
Det kan ikke tillates oppstart av en ny oppdretts syklus i eksisterende anlegg med de samme typene gro hemmende virkestoffer. Ved å sette en slik tidsfrist for drift av åpne anlegg i Varangerfjorden, så vil det fremskynde utvikling av lukkede anlegg til sjø og landbasert oppdrett.
Laksefòret, som nyttes inneholder stoffene arsen, kobber, sink, glyfosat, er usunne stoffer. Det er stor risiko for at stoffene vil forplante seg til viltlevende fisk og krabbe. Stoffene skal ikke kunne brukes i åpne anlegg i Varangerfjorden. Kommunestyrene i Vardø, Vadsø, Sør-Varanger og Nesseby vil ikke tillate drift av åpne oppdrettsanlegg med virkestoffer som nevnt foran.
Interkommunal kystsoneplan for Varanger er ikke tilstrekkelig godt utarbeidet for konsekvenser på miljø og miljøpåvirkning fra eksisterende og foreslåtte nye tiltak for akvakultur i Varanger.
Innkomne søknader om utvidelse av eksisterende, eller nye lokasjoner i Varanger skal heller ikke behandles etter gamle gjeldende kystsoneplaner.
Planen har kunnskapshull på flere områder, som må dekkes før planen kan bli et godt egnet styringsdokument for kommunene.
Planen har kunnskapshull på flere områder, som må dekkes før planen kan bli et godt egnet styringsdokument for kommunene.
• Planen inneholder ingen beskrivelse av hvordan vannkvaliteten, fjordstrømmen og spredning fra oppdrettsanlegg virker i forskjellige sjøområder der det planlegges eller foreslås nye tiltak.
• Planen gir ingen informasjon om hvordan gytefeltene og gyteforholdene påvirker fiskebestander som gyter inne i fjorden, men som ellers har sine oppvekstområder i det Nordøstlige Barentshavet.
• Planen har ingen opplysninger om hvilke og hvor mye giftstoffer, som har vært brukt, som nå brukes og som fjorden vil være eksponert for, fra ny oppdrettsvirksomhet.
• Planen er lite opplyst om hvordan sjøfugl og sjøpattedyr er blitt berørt av dagens bruk av Varangerfjorden og hvordan nye tiltak i området for planen vil påvirke dette i fremtiden.
• Planen inneholder ingen opplysninger om giftpåvirkning på fjordens planteplankton, som er helt avgjørende for oksygenproduksjonen i fjorden.
• Varangerfjorden har normalt sin egen stamme med fjordtorsk. Denne fiskestammen er i det alt vesentlige borte. Planen inneholder ingen beskrivelse av tiltak som kan gjenoppbygge stammen med fjordtorsk.
• Laksesmolt fra lakseførende elver, som renner ut i Varangerfjorden, som skal ut i salt sjø, må ha en lengere tilvenning til salt vann inne i fjorden før smolten fortsetter sin ferd ut av fjorden. Planen har ingen opplysning om smolten er påvirket eller overlever dårlig vannkvalitet i og utenfor elvemunningene.
• Planen har ingen informasjon om fiskernes hevdbundne rett til fiskeplasser, som allerede er berørt eller vil bli berørt av nye tiltak i planområdet.Øst-Finnmark Kystfiskarlag og Bivdu
2025-04-29 15:27:22[Svar] LinkAndregangshøring og offentlig ettersyn av forslag til interkommunal kystsoneplan for Varanger
INNSPILL. KYSTSONEPLAN.
Jens Pedersen
Nordsida av Varangerfjorden egner seg ikke for oppdrett. Oppdrettet fortrenger lokale fiskere fra sine fiskefelt. Naturen forringes, og det blir forurensing. Vilkår for fugler og fiskearter blir svært dårlige. Reiselivet vanskeliggjøres. Varangerfjorden som nasjonal laksefjord overholdes ikke. Og oppdrett nær munningen av en av landets beste lakseelver, Jakobselva, er svært lite klokt. Forslagene i kystsoneplanen skaper ikke bolyst. Konsekvensene må belyses bedre enn det er gjort. Bl.a. har minoriteter og urbefolkninger et sterkt nasjonalt og europeisk rettsvern (rettigheter) som gjøres gjeldende når tilfeller oppstår som at fiskere fordrives fra sin “nedarvede” fiskeområder.
KUN LANDBASERT OPPDRETT PÅ NORDSIDA AV VARANGERFJORDEN!2025-04-28 22:28:01[Svar] LinkAndregangshøring og offentlig ettersyn av forslag til interkommunal kystsoneplan for Varanger
Andregangshøring og offentlig ettersyn av forslag til interkommunal kystsoneplan for Varanger
Håper virkelig ikke vadsø Kommune tillater oppdrett på Varangerfjorden. Har vært fisker på egen båt i ca.20 år på Varangerfjorden å brukt plassene som Lerøy har søkt om å ha oppdrettsmerder på. Gode krabbe, torsk og seiplasser blir ødelagt, har fått sei,hyse og torsk som nærmest er firkantet grunnet at dem har spist av foret som siger til bunns under merdene. Dette fra lokaliteter som allerede er på sørsiden. Lukter ille og kjøttet er bløtt. Også hvilken fare rømming av oppdrettslaks vil gjøre for de gode elvene vi har på nordsiden. Tenk på hvor stor fiskeflåte som tilhører vadsø kommune, og hvilke konsekvenser det kan få hvis denne blir fortrengt.
Legger ved bilder av fisk som har spist for, og rømt oppdrettslaks som vi fant i magen på torsk.Martin Pedersen
2025-04-21 23:26:51[Svar] LinkAndregangshøring og offentlig ettersyn av forslag til interkommunal kystsoneplan for Varanger
Et oppdrettsanlegg for laks og ørret ved Salttjen vil kunne skade gyteplasser for andre ville arter i området. Et slikt anlegg vil kunne utgjøre en alvorlig trussel mot villaksbestanden. Vestre Jakobselv og Komagelv, to av Finnmarks beste lakseelver, vil ligge i nærheten av et slikt anlegg. Det skal ikke mange lakselus til før en villaks dør.
Roald E. Hansen2025-03-24 12:24:05[Svar] LinkAndregangshøring og offentlig ettersyn av forslag til interkommunal kystsoneplan for Varanger
Til: Sør-Varanger kommune
FRISK FJORD v/ Ottar Zahl Jonassen m. flere
Kystsoneplan for Varanger
Prosjektansvarlig Bernt Kvamme
FRISK FJORD (Frivillig org. under etablering) krever konsekvensutredning for ny kystsoneplan for Varanger og spesielt Vadsø kommune og avslag på Lerøys oppdrettssøknader med nye lokasjoner i Salttjern og Sandskjær i Vadsø kommune inntil ny KU for Vadsø kommune er gjennomført.
Viser forøvrig til vedlegg.
Med vennlig hilsen
FRISK FJORD (Frivillig org. under etablering)
Oscar Bietilæ
Tor Einar Bietilæ
Mats Lamo
Geir Arne Vesterstrand
Ottar Zahl Jonassen
Kontaktperson: FRISK FJORD co/ Marelius AS
Ottar Zahl Jonassen
Postboks 101
9811 Vadsø
varanger@friskfjord.no
www.friskfjord.no2025-03-17 10:43:36[Svar] Link