Se relevante tjenestebeskrivelser på www.svk.no/tjenester.

Her finner du "Eiendomsskatt - Prinsipper for taksering av eiendommer - SVK vedtatt pr 01 10 2014"
                 og "Eiendomsskatt - Vedtekter for sakkyndig nemnd for eiendomsskatt Sør-Varanger kommune 2015"

Generelt:
I henhold til Eiendomsskattelovens §8-2 skal eiendomsskatten settes til det beløpet som eiendommen kan selges for ved fritt salg. Videre fremgår det av lovens §8-3 at det skal gjennomføres en taksering av alle eiendommer (alminnelig taksering) hvert 10. år.
På denne bakgrunn gjennomførte kommunen en ny taksering i 2014 med utarbeidelse av nye takster som skal gjelde fra og med 2015.
En slik eiendomskattetaksering er en grovkornet massetaksering hvor det kreves bare utvendig befaring.
For å komme frem til sjablonger (m²-priser) som kan benyttes i beregningen av taksten, har kommunen innhentet opplysninger om eiendommer som er solgt på det frie markedet.

Om utsendelsen:
Den vedtatte eiendomsskattetaksen sendes til alle som er registrert som eier/fester av eiendommen i grunnboka. Der disse har samme bostedsadresse sendes vedtaket til den ene, men alle har klagerett på vedtaket.
Fakturaen for eiendomsskatt blir sendt til eierrepresentanten/regningsmottakeren som står på melding om vedtak.
Hvis noen sitter i uskiftet bo uten at noen representerer boet, vil navnet til den avdøde eier fortsatt stå oppført som eier av eiendommen/seksjonen.
Der det foreligger skriftlige avtaler om eierforhold som ikke er tinglyst, har kommunen i samarbeid med grunneier benyttet den personen som det er inngått avtale med. Dette gjelder i hovedsak fritidseiendommer.

Om grunnlaget:
Eiendomsskattetaksten beregnes ut fra de retningslinjene som takstnemnda har vedtatt. Se «Prinsipper for taksering av eiendommer». Dette dokumentet finnes på kommunen nettside www.svk.no/eiendomsskatt
Kommunen benytter opplysninger fra matrikkelen som er landets offisielle eiendomsregister til beregning av eiendomsskattetaksten. Kommunen har ansvaret for å holde registeret oppdatert, men feil kan forekomme. Vi ber derfor om at vedlagte skjema med opplysninger om bygninger gjennomgås av eier/fester for å sikre at vårt beregningsgrunnlag er riktig. Det er bare byggearbeid som er meldt ferdig og tatt i bruk som vises. Dersom du mener det er feil i opplysningene sender du oss en skriftlig henvendelse. Vennligst benytt elektronisk klageskjema som ligger på Sør-Varanger kommunes søknadssenter, evt. ta kontakt med Servicekontoret for å få tilsendt papirskjema.
Seksjonerte eiendommer har en andelsbrøk som brukes ved beregninga av skattegrunnlaget. Taksten beregnes for hele bygget. Beløpet blir ganget med andelsbrøken for å komme frem til skattegrunnlaget for seksjonen.
Bygningsarealene som benyttes i matrikkelen er bruksarealer (BRA) som er alt areal innenfor ytterveggene, målt fra ytterveggens innside. I tillegg benyttes bebygd areal (BYA) der man har takoverbygg uten omsluttende vegger. Når det gjelder måleregler og definisjoner av etasjer etc. viser vi til vår internettside om eiendomsskatt.
BRA må ikke forveksles med P-rom og BOA som brukes for eksempel ved beregning av ligningsverdi. Disse arealene vil være mindre enn BRA.
 

Øvrig informasjon:
For ytterligere informasjon: kontakt Sør-Varanger kommunes Servicekontor, tlf 789 77400


Eiendomsskattelista blir kunngjort og utlagt til offentlig ettersyn på www.svk.no

Samtidig blir den utlagt til offentlig ettersyn på Servicekontoret, Rådhuset. Dette blir også annonsert i Sør-Varanger Avis.