André Melsbø åpnet pressekonferansen med den egenproduserte låta The Heart og Golden Love (Foto: Immanuel Reiersølmoen)

Koordinator for Barentsdagene, Unni Sildnes, sto for presentasjonen av Barentsdagene. I år innledes Barents Spektakel av Barentsdagene, som gjør at festivalen blir utvidet med 3 uker aktivitet.

- Barentsdagene er grensesprengende arrangementer med kunnskap, med også barn og unge i fokus. Arrangementet utvikler seg hvert år og det kommer stadig nye spennende idèer, sier Sildnes.

Første arrangementet ut er Barents Sportsdager, som går av stabelen Fredag 27. Januar. Dette er et av norges breddeidrettsarrangementer for barn og unge. Det er forventet opp mot 400 deltakere fra hele Barentsregionen, og samtidig med dette avholder Finnmark idrettskrets et møte i Kirkenes med tema breddeidrett i Barentsregionen.

Den offisielle åpningen av Barents Spektakel er Onsdag 8. Februar. I tillegg går Kirkeneskonferansen av stabelen, og på programmet står det en spennende paneldabatt om regjeringens nordområdepolitikk, foredrag fra blandet annet USA's ambassadør til Norge, og Torvald Stoltenberg som skal snakke om utviklingen i i Barentsregionen.

Torsdag 9. Februar arrangeres Grenseseminar 2012, med tema: "Grenseborerbevis eller begrensede borgere?" Generalkonsulene Øyvind Nordsletten og Igor Bulaj er hovedinnledere. Seminaret vil være gratis og ta sted på Sentrum Cafè i Kirkenes.

Barnas Barentsdager vil ta sted i fjellhallen 10. Februar, og Lørdagen inviterer Røde Kors, Frivilligsentralen og Flyktningertjenesten til internasjonal solfest på Samfunnshuset. Her er det duket for musikk, mote og fysisk aktivitet.

KAOS SPEKTAKEL vil ta sted som de to årene tidligere i Barentshallen. Lørdag 11. Februar ønskes alle ungdommer velkommen til KAOS i fjellhallen med musikk, bruskasseklatring, sumobryting, ballspill, DJ, LAN, skating og mye mer. - I tillegg går det ville rykter om at det vil arrangeres kanonballkamp mellom ungdommen og kommunestyret, sier Dagfinn Gjerde.

Nytt i år er prosjektet "Ungdom vil, ungdom kan". Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Basen ungdomsklubb og Røyken videregående Steinerskole i Oslo. Prosjektet går ut på at ungdom lærer opp ungdom innen flere ulike fagområder.
Elevene fra steinerskolen vår inviteres med i prosjektet som lærere for ungdommen i Kirkenes. Tanken og målet er å kjøre flere ulike workshops innen de fagområdene grafisk, film, musikk, dans og konferansier. Man skal i hver enkelt gruppe produsere et resultat , som på ulike måter innlemmes og presenteres via en forestilling under Kaos Spektakel.
- Dette er en helt ny måte å tenke prosjekt på, hvor målet er å vise at ungdom vil og ungdom kan, sier Immanuel Reiersølmoen.
Det vil snarlig bli informert på skoler og over sosiale medier med tanke på rekruttering av ungdom. Påmeldingsløsninger vil være mulig ved skriftlig utfylling av skjema, og ved hjelp av elektronisk påmeldingsskjema på nettsider som Basen disponerer.