joa niibbit ja nabit  Tidligere i år fylte duojár John Ole Andersen 75 år. Jon Ole Andersen ble født i 1932 i Horbmá i Deatnu / Tana, men har bodd og virket i Karasjok kommune. Han er et av de mest markante samiske duodjiutøvere i dag. Arbeidene hans har vært på mange utstillinger i inn og utlandet. For disse har hatt mottatt en rekke utmerkelser og æresbevisninger.

Han har fått blant annet mottatt Karasjok kommunens kulturpris i 1994 og blitt utnevnt til æresduojár ved Samisk høgskolg i Kautokeino samme år.

Jon Ole Andersen har hatt mange offentlige utsmykningsoppdrag og var sammen med Iver Jåks sentral i arbeidet med utsmykningen på museet i Karasjok, hvor Jon Ole også arbeidet som vaktmester og museumspreparant.

De siste 20 åra har han vært duodjiutøver og rådgiver på heltid. Blant annet har han vært spesialrådgiver for den samiske kulturdelen i et nytt teoribygg ved UNN, Tromsø og ved Diehtosiida- samiske vitenskapsbygg i Kautokeino. I Sør-Varanger holdt han kurs og ledet byggingen av Sør-Varanger museums gamme ved Førstevann.

Jon Ole Andersen er også kjent for å ha reprodusert urgamle samiske skinnbåter. En av disse ble vist åpningsutstillingen ved RidduDuottarMuseat (tidligere De Samiske samlinger) i Karasjok. Utstillingen henger til 30. mars i år.