UHT finnmark”Trygg i din rolle” er et prosjekt Utviklingssenter for hjemmetjenester (UHT) Finnmark, Kirkenes Videregående skole, Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse (NKAH) og pleie- og omsorgstjeneste i Sør-Varanger kommune (SVK) har satt i gang for sine ufaglærte assistenter. Målet er å sikre at alle som arbeider innen kommunens omsorgstjeneste har et minimum av relevant faglig basiskunnskap.

UHT og SVK gjennomførte mandag og tirsdag modell I som er et kursopplegg i regi av NKAH. Til sammen 22 lydhøre deltakere fikk et dagskurs med intens teoriopplæring. Temaer som ble gjennomgått var blant annet etikk, hygiene, ernæring, aktiviteter, taushetsplikt, normal aldring og litt sykdomslære. Nå som kursdagen er over, vil videre oppfølging skje på ordinære arbeidsplass. Der vil veiledere bli utpekt og følge et eget veiledningsprogram, samt følge standard opplæringsprogram for nyansatte.

 

 

UHT FinnnarkBåde kursholderne, Trond Bernhardsen og Kathrine P. Strønen, og deltakerne syntes dagen var spennende og lærerik, men litt av et maratonløp. Som en start på dagen ble deltakerne bedt om å svare på 6 spørsmål, Svarene fikk de først da dagen var over. For mange var spørsmålene umulig å svare på, men da dagen var omme kunne flesteparten av deltakerne svare bekreftende på fasiten. En sa: ”Uff, jeg har jo bare svart tull, men nå kan jeg mer.” Modell II skal gjennomføres til høsten sammen med Kirkenes VG-skole og hele prosjektet skal evalueres i november. Målet er å etablere en fast modell for assistentopplæring som skal gjennomføres en til to ganger per år i kommunen.

 

 

Kathrine P. Strønen Prosjektleder Utviklingssenter for hjemmetjenester