Du finner oppdaterte sentrale retningslinjer her

Hvem bør testes?

Disse gruppene bør prioriteres for testing: 

De som har akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste eller kortpustethet og som samtidig:   

 • Har behov for innleggelse. 
 • Er pasient eller bor i en helseinstitusjon.  
 • Er ansatt i helsetjenesten med pasientnært arbeid. Denne gruppa kan vurderes for testing også ved mildere akutte luftveissymptomer som har vart over 2 døgn (mens de holder seg hjemme).
 • Er over 65 år og har underliggende, kronisk sykdom (som hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk).  
 • Har vært i nærkontakt med en person som har bekreftet koronavirussykdom (covid-19). (Denne gruppen kan om nødvendig nedprioriteres ved mangel på kapasitet).

 

Husk å lese her før du kontakter lege!

 

Hvem bør ikke prioriteres?

 • Personer uten symptomer skal generelt ikke testes for covid-19
   

   

Slik fungerer testing

 • Testen gjennomføres ved at vi stikker en pinne i nesa og i halsen for å skrape med oss noen virus. Jo sykere du er, jo mer virus har du i nesa, og jo større sjanse er det for at testen klarer å fange opp disse. Tester vi for tidlig kan det hende vi får falsk negativ test.

  Vi må altså teste på riktig tidspunkt.

 

Tidlig i en epidemi er det viktig å få klarhet i om det foreligger smitte i befolkningen. Når vi vet at det foreligger smitte i befolkningen er det viktig å finne de personene som mest sannsynlig kan være smittet.

 

Å teste mennesker som ikke er i risikosonen for å bli alvorlig syke, eller er viktige for å opprettholde god behandling, altså helsepersonell, er ikke hensiktsmessig så lenge vi ikke har noen god behandling.

 

Vi må teste rett for å treffe best mulig med våre felles ressurser!