NRK radio og fjernsyn har benyttet seg av Gotaas gode kunnskaper, spesielt ved store begivenheter som VM og OL. Han har skrevet over tjue bøker, er spesielt opptatt av outsiderne i samfunnet, og også de som beveger seg mer enn vanlig.

Den siste boka, utgitt på Gyldendal i 2013, «Femmila – Skisportens manndomsprøve» har historier fra 1888 til 2013. Thor Gotaas sier i et intervju med Peder Samdal i anledning utgivelsen av boka: «Tenk hvor heldige vi er i dag som har enkle jobber. Ikke bare måtte slite. Gamlekara vasset i snø. Måkte seg ned gjennom en meter til stammen. Det var et blodslit. Spiste flesk, havre, drakk svart kaffe og sov i koie med femten andre karer som snorka og rapa og feis. Så det var et hardt liv. Når du jobber med en laptop, så må du trene, eller så råtner du opp. Du har ikke noe valg. Det er flere grunner til at det er så mange som går på langrenn i dag. Langrenn har en kolossal status. Det har det hatt i lang tid. Langrennsløpere får respekt av alle. Selv om du hater langrenn, har du et forhold til langrenn».

«Femmila er et begrep. Det er mytisk. Og særlig mange mannfolk har nesten et religiøst forhold til langrenn. Mannfolk kan grine når de ser et skirenn. De griner når de skyter bikkja og kanskje når de får en unge. Og så har de seige sliterne respekt i Norge. Langrennsløperne er seige og de sliter. Det har kostet mye slit å klore seg fast her i landet»

I dag opererer man med kuldegrenser når skikonkurranser arrangeres. Det var et ukjent begrep før. I det første offisielle ski-VM i Lathi i 1926, var det så kaldt på femmila at de finske løperne gikk med gipsmasker - de så ut som dødningehoder i løypa. På 18-kilometeren var det enda kaldere, enkelte hevdet 42 grader på løypas kaldeste punkt. En nordmann, Asbjørn Elgstøen fra Nordmarka, forfrøs seg og døde tre uker senere av en hjernebetennelse. Johan Grøttumsbraaten mistet lua på en gren og gikk videre barhodet. Han kom i mål med stivfrosne ører og fikk varig mén.

Benytt sjansen til å få med deg flere av de fantastiske historier Thor Gotaas forteller onsdag kveld 12 mars  på Samfundshuset i Kirkenes kl.18.00.

Temautstilling på russisk og norsk. Russiske gjester er invitert til arrangemenet i Kirkenes.

Dørene og bokkaféen åpner kl.17.30

Velkommen til en inspirerende og entusiastisk kveld på Samfundshuset i Kirkenes onsdag 12. mars kl.18.00.

Bildet på plakaten av Thor Gotaas er av fotograf Line Monrad Hansen

Arrangør: Sør-Varanger bibliotek 

Arrangementet er en del av  Barentsdagene finansiert av Utenriksdepartementet