Kommunevåpen - En grensesprengende kommune
Logo dinveiut

Vold i nære relasjoner, overgrep og voldtekt kan ramme mennesker uansett alder og kjønn. Ikke alle vet hva slags hjelp de kan få eller hvor hjelpen finnes. Mange ønsker også mer kunnskap om vold og overgrep.

Snelandia logo - kollektive reisetilbud i Fnnmark

Fra 2016 organiserer Finnmark fylkeskommune hele sitt kollektive reisetilbud under navnet "Snelandia". Alle operatører av busser, ekspressbåter og ferger i Finnmark vil operere under denne felles logoen og merkenavnet "Snelandia".

Logo for nasjonalt legevaktnummer 116117

Fra 1. september blir det lettere å huske telefonnummeret til legevakten. Da kan du ringe det sekssifrede telefonnummeret 116 117 for å komme til legevakten samme hvor i Norge du oppholder deg.

Du er her: Forsiden | Er vaksinen trygg?

Pandemivaksine

Er vaksinen trygg?

Siden massevaksinasjonen startet i Norge og andre Europeiske med Pandemrix ,som er vaksinen vi bruker i Norge, har det pågått en kontinuerlig overvåkning av både virkning og bivirkninger. Vaksinen virker - faktisk langt bedre enn forventet.

 De som vaksineres immuniserer raskt og en stor gruppe har allerede etter 1 uke en god beskyttelse etter 2 uker er beskyttelsesgraden meget høy for de aller fleste. Dette er sjedent gode resultater. Pandemrix kan gi noe kraftigere reaksjon med smerter, ømhet og hevelse på injeksjonsstedet enn vanlig vaksine mot sesonginfluensa. Dette synes å gjelde særlig de yngste og avtar med økende alder.

 
En slik vaksinereaksjon er et uttrykk for at immunresponsen trigges som den skal hos den vaksinerte. Andre vanlige bivirkninger som hodepine, tretthet og feber, opptrer også noe hyppigere ved Pandemrix enn ved andre vaksiner. Siden vaksinen er dyrket på egg, må det utvises forsiktighet hos personer med alvorlig eggallergi - i praksis betyr det at de som har hatt anafylaktisk sjokk med bevisthetstap og pustestans ved inntak av egg bør avstå fra Pandemrix og heller tilbys den garantert eggfrie vaksinen Celvapan, innkjøpt fra Østerrike. Celvapan er en inaktivert helvirusvaksine som ikke er dyrket på egg. Denne vaksinen fås kun gjennom spesialisthelsetjenesten etter henvisning fra fastlegen. 
 
Antall bivirknigner og typen bivirkninger som er observert etter at mange millioner doser av vaksinen Pandemrix er satt i Norge og resten av Europa er helt i tråd med det en har forventet. Risikoen ved å bli syk overgår langt risikoen ved å la seg vaksinere og nasjonale helsemyndigheter oppfordrer sterkt til at alle lar seg vaksinere.
 
Grundig informasjon om vaksinen får du ved å lese helsemyndighetenes informasjonsskriv til befolkningen lagt ut på www.pandemi.no ved å følge denne lenken http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00268/Lang_publikumstekst_268639a.pdf 
 
Tips en venn Skriv ut
Sør-Varanger kommune | Powered by CustomPublish AS