Barentsdagene 2014 -

Kunnskap, kultur og kaos!

Sør-Varanger kommune er i 2014 for sjuende gang vertskap for Barentsdagene, som arrangeres i perioden januar-februar med økonomisk støtte fra Utenriksdepartementet. Tidligere har vi hatt et nært samarbeid med den vinterfestivalen Barents Spektakel, men i år har Barents Spektakel en pause hvilket betyr at Barentsdagene står på egne bein som en vinterlig folkefest i kunnskapens, kulturens og kaosets tegn.

Barentsdagene koordineres av Sør-Varanger kommune og vi takker alle våre samarbeidspartnere, nabokommuner, i det offentlige forøvrig og fra næringslivet og sist men ikke minst alle ildsjeler fra frivillige lag og foreninger som bidrar til å gjøre årets Barentsdager til en folkefest.

Parallelt med barentsdagsarrangementene går også Samiske dager, og siden våre naboer i Petsjenga kommune har uttrykt et spesielt ønske om å delta på disse markeringene, så sørger Barentsdagene for tilrettelegging for russiske gjester på arrangement som er finansiert av Sametinget og Sør-Varanger kommune.

Første arrangement ut er Barents Sportsdager 2014, som går av allerede stabelen 24.-25.januar, som og er ett av Norges største breddeidrettsarrangementer for barn og unge. Vi forventer flere hundre deltakere fra hele Barentsregionen som skal delta i ulike idrettsgrener.

Tirsdag 4. februar er første dag av Kirkeneskonferansen, Norges viktigste nordområdekonferanse. Statsråd Jan Tore Sanner, kommunal- og moderniseringsdepartementet, har åpningsforedraget, og senere får vi foredrag også av sametingspresident Aili Keskitalo.  Mer info på www.kirkeneskonferansen.no

Onsdag 5.februar er Barentsdagene vertsskap for russiske gjester i anledning reinkappløp på Førstevann.

Torsdag 6. februar er samefolkets dag, og av den grunn ikke fokus på Barentsdagsarrangementer.

Fredag 7.februar er det både Barnas Barentsdag, Grenseseminar og Same Kaos.

Barnas Barentsdag: Klokken 11 samles barn fra barnehager og småskole i Sør-Varanger, Petsjenga og Inari i Barentshallen for å være med på barneforestillingen «Meg og kammeraten min» ved Martin Hagfors og Håkon Gebhardt.

Grenseseminaret 2014: Kl 0800 er det bussavgang fra Kirkenes for grenseboere som vil delta på seminaret som i år foregår i Nikel. I år står byutvikling på programmet, og vi har utfordret grenseboere om å si hvordan de opplever Nikel og Kirkenes sett med norske og russiske øyne. Turen er åpen for de første som melder seg på, og vi kan ta med omkring 30 stykker.

I forbindelse med markeringen av grunnlovsjubileet følges grenseseminaret i år opp med en workshop i mai. Denne workshopen vil stå i ytringsfrihetens og demokratiets tegn. Mer informasjon kommer seinere.

Same Kaos: Tradisjonen tro er fredag ungdommens dag, og Kaos i Barentshallen den viktigste arenaen. Det legges opp til musikk med lokale og tilreisende musikere, hårshow, lassokasting, sykkelaktiviteter med mer. Kveldens trekkplaster er rappeartisten Slin Craze. Basen er hovedarrangør, i nært samarbeid med Kirkenes videregående skole…Flere?

Lørdag 8. februar inviterer Røde Kors, Frivillig sentralen og Flyktningetjenesten til internasjonal solfest på Samfunnshuset. Solfesten er et familiearrangement hvor det multikulturelle står i fokus, så vel på scenen som i kafeen og blant publikum.

Tirsdag 11. februar eldrekafé.  Eldrekafeen arrangeres på eldresenteret i Kirkenes med gjester fra veteranklubben i Petsjenga kommune og pensjonister fra Inari kommune. Kulturelle innslag.

Onsdag 12.mars Bokkafe kl 18-20. Denne dagen er det bokkafe med tema Ski. Sør-Varanger bibliotek er ansvarlig for arrangementet, som holdes på Samfundshuset i Kirkenes. Norges største ekspert og forfatter Thor Gotaas, og landet mest brukte foredragsholder for tiden, kommer og skal foredra/kåsere om Norsk Skihistorie. Gotaas er mye brukt av NRK fjernsyn, og han har utallige historier å fortelle. Gotaas er en travel mann og vi er svært glad for at han kan komme til Kirkenes. Det blir hans første tur til Finnmark. Hans siste bok om Femmila http://www.oa.no/kultur/nye_boeker/article7042811.ece  er en gigantisk bok med mange historier. Vi har også dialog med Vegard Ulvang, og også kan sannsynlig komme til arrangementet og fortelle fra sin skikarriere/ gi gode tips. Det vil bli kafesalg og bokutstilling med tema ski.