Utenriksdepartementet ønsker arrangementet lagt til Sør-Varanger fordi den fantastiske vinterfestivalen Barents Spektakel og Barentsdagene gjensidig styrker hverandre, og får fram forskjellige sider ved Barentssamarbeidet. I praksis betyr dette at Barentsdagene og Barents Spektakel har en ulik profil, men at arrangementene profileres under en felles ramme.

Barentsdagene koordineres av Sør-Varanger kommune og vi takker alle våre samarbeidspartnere, både fra frivillige lag og foreninger, i det offentlige forøvrig og fra næringslivet.

Første arrangement ut er Barents Sportsdager 2013, som går av allerede stabelen 18.-20.januar, som og er ett av Norges største breddeidrettsarrangementer for barn og unge. Vi forventer flere hundre deltakere fra hele Barentsregionen. De idrettene som er representert i år er fotball, ishockey, badminton, bryting og langrenn, med oppvisning av kunstløp ved russiske utøver. Barents Sportsdager 2013 legger stor vekt på sosiale fellesaktiviteter i tillegg til det sportslige.

Tirsdag 5. februar er den offisielle åpningen av Barents spektakel/ Barentsdagene, og første dag av Kirkeneskonferansen, Norges viktigste nordområdekonferanse. Samferdselsminister Marit Arnstad har åpningsforedraget, og senere får vi foredrag fra blant annet Kinas ambassadør til Norge. Mer info på www.kirkeneskonferansen.no

Onsdag 6.februar er samefolkets dag, og den markeres i år med samiske dager, som starter allerede lørdag 2.februar med Violet Road konsert på Ofelaš, ungdomskonsert tirsdag 5.januar, og stor markering med gudstjeneste, skoleprosjekter og felles feiring på Kirkenes videregående skole på ettermiddagen. H.K.H. Kronprins Haakon hilser elever på Kirkenes skole i anledning dagen, mens sametingspresident Egil Olli er dagens hovedtaler. Barentsdagene støtter arrangementer under samefolkets dag.

Torsdag 7. februar arrangeres Grenseseminar 2012: Barentsborgere – den gang da, nå og i framtida. I anledning Barentsjubileet har seminaret i år form av minikonferanse med den russiske Barentspioneren, og første rusisske generalkonsul i Kirkene, Anatolij Smirnov som hovedinnleder. Grenseseminaret simultantolkes norsk/russisk. Vi inviterer publikum til åpen debatt, og avslutter med lynkurs i norsk.

Fredag 8.februar inviteres barnehager og småskoletrinn fra Petsjenga, Inari og Sør-Varanger kommune til Barnas Barentsdager i Fjellhallen. I år er det elleville Erkki Frost og Epnut Noylers som skal gi barna en musikalsk og humoristisk Barentsopplevelse.

Lørdag 9. februar inviterer Røde Kors, Frivillig sentralen og Flyktningetjenesten til internasjonal solfest på Samfunnshuset. KAOS Spektakel er den store finalen for Barentsdagene 2013, og i jubileumsårets tegn presenterer KAOS for første en stor musikalsk headliner; Erik og Kriss, som regnes blant de ledende rapduoer i Norge i dag. KAOS byr i ellers på kreative workhops i forkant av konserten, og mange andre aktiviteter i Barentshallen lørdag, der musikk, mote og fysisk aktivitet er i fokus, av og med ungdom i Barentsregionen.

Vi oppfordrer alle som har mulighet til å delta på årets Barentsdager/Barents Spektakel!

Velkommen!
 

Barentsdagenes hjemmeside vil bli fortløpende oppdatert med informasjon om program. For mer info om Barents Spektakel, les her.